Nyt fra havhøst og de maritime nyttehaver

nyttehaver

Lige lidt nyt fra Havhøst og de maritime nyttehaver:

32 maritime nyttehaver

Der er nu 32 maritime nyttehaver på landkortet.
Senest er to nye foreninger kommet til. Den ene er Rudkøbing Efterskole, som har planer om at etablere en dyrkningsplatform til gavn for skolens elever og de lokale i området.

For at komme hurtigt i gang, så udhænges der nu en 10m lang muslingedyrkningsline. Det bliver spændende at følge jer i Rudkøbing!

Den anden maritime nyttehaver er også i det fynske område, – Helnæs Bugt. På Helnæs er der en forening, Helnæs Bugts Fiskeriforening, – bestående af lystfiskere og fritidsfiskere; ildsjæle der arbejder for et bedre vandmiljø i Helnæs Bugt. Derfor var det jo oplagt at begynde at dyrke muslinger 😊. Også her dyrkes der muslinger på 10m muslingedyrkningsliner.
Velkommen til jer!

I kulissen er der fortsat flere ildsjæle der aktivt arbejder på at starte foreninger, så vi regner med snart at kunne byde endnu flere maritime nyttehaver velkomne i vores fællesskab!

Netværksmøde 2025

Planlægning af netværksmødet er nu i gang, og denne gang er det Karrebæksminde Havhave der er værter.
Vi vender snart tilbage med adresse og agenda, – men vigtigt er, at I sætter kryds i kalenderen.

Netværksmøde i Karrebæksminde afholdes lørdag d. 17. maj 2025
Vi håber at rigtig mange maritime nyttehaver kan deltage, og det er jo altid en god lejlighed til at møde de andre foreninger og udvælge tips og erfaringer. For at sikre at vi kan få plads til alle foreninger, kan hver forening stille med maks. to personer.

Moratoriet – midlertidigt stop for etablering af nye muslingeanlæg

Moratoriet er fortsat gældende, men der blæser nu nye vinde, og vi håber og tror på, at der snart er en ende på det.

Regeringen har i deres seneste udspil til forhandlinger om fremtidens fiskeri fremsat en lang række miljøforbedrende initiativer. Herunder initiativer til at revidere reglerne for opdræt af muslinger og atter tillade opdræt.

I kan læse deres udspil her:  https://fvm.dk/nyheder-og-pressemeddelelser/2025/feb/regeringen-klar-med-fiskeriudspil-

Det er godt nyt for havhaverne, og det ser dermed ud til at foreninger snart igen kan søge tilladelse til at dyrke muslinger og østers. Det betyder også at vi herefter har alternativer til dyrkning på 10m lange hobbydyrkningsliner.

Projekter

Havbønder i Korsør og Havnsø

Anlægget i Korsør blev etableret i november hvor der er udhængt sukkertang, som har været i vækst hen over vinteren.
Senest er tilladelserne til anlægget i Havnsø også kommet i hus, og planlægning er nu i gang for etablering i løbet af foråret.

Også her skal der i første omgang dyrkes sukkertang.
Som tidligere nævnt, så skal der dyrkes tang hen over to sæsoner, hvor havbønderne Lars og Mogens skal finde ud af om det kan give dem en biindtægt som supplement til deres garnfiskeri.
Jeg skal nok holde jer løbende informeret.

Stillehavsøsters

Kerteminde Havhave har nu fået tilsagn fra Miljøstyrelsen om tilladelse til at dyrke sterile (triploide) stillehavsøsters. Der er dog fortsat et udestående grundet moratoriet, som gør at fiskeristyrelsen fortsat er en hindring i at komme i gang.

Meldingerne fra regeringens fiskeriudspil, giver nu et håb om snarlig ophævelse af moratoriet, så vi kan få ansøgninger til dyrkningen endelig i mål.
Vi glæder os til at komme i gang!

Algecenter Danmark – Nye Tangarter

I projektet arbejdes der på at kunne introducere nye tangarter som kan dyrkes på liner i stil med sukkertang.
Der arbejdes med mange forskellige tangarter, og I tilbydes at være med til at dyrke dem lokalt i jeres egen forening. På den måde kan vi få testet hvilke arter der trives hvor. Al den tang der dyrkes, kan I løbende høste til gavn for jeres medlemmer.

Vi vil gerne indsamle data fra jer om hvor linerne dyrkes, og hvordan det går med væksten. Der udarbejdes et skema som kan hjælpe jer med at få målingerne noteret.
Generelt gælder der, at mængden af såliner kan være ret begrænset, men vi vil forsøge at dele dem ud så flest muligt kan få erfaring med dyrkningen.

Vi regner med følgende aktiviteter i løbet af 2025:

Februar:
Der er produceret såliner med søl og strengetang som er klar til at blive delt ud. Giv gerne hurtigt besked til mig, hvis I er interesseret!!

Marts:
Hvis det går efter planen, så vil der være savtang på liner som kan deles ud.

April:
Hvis det går efter planen, så bliver de første liner med nori (purpurhinde) klar til uddeling.

Maj:
Vi satser på, at Simon og Peter fra Nye Tangarter vil deltage på havhavernes netværksmøde i Karrebæksminde d. 17.maj. De fortæller om hvordan projektet skrider frem og hvilke tangarter der arbejdes med. 

Oktober:
Såliner med Søl og Fingertang på såliner klargøres til uddeling.
Såliner til Sukkertang klargøres til uddeling.

Desuden lægger vi op til en eller to workshops, hvor man kan besøge klækkerierne hos Simon fra Dansk Tang i Nykøbing Sjælland og Peter fra Skaldyrscenteret ved DTU Aqua i Nykøbing Mors.
Idéen er her, at man kan lære om hvordan sålinerne produceres, og få et kig på de podede liner gennem mikroskop.
Dato for workshops er endnu ikke fastlagt.

I må meget gerne melde tilbage på jeres interesse generelt for at deltage i workshops og på at modtage tangliner.

følg med i vores nyhedbreve tilmeld dig her og følg med i vores nyttehaver i Sønderborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette website bruger cookies, når du bruger siden, acceptere du at brugen af cookies.